Bewaren

fruitschaalBewaren van restjes en aangebroken producten

Als u maaltijdrestjes of kliekjes verpakt, kunt u ze in de koelkast twee tot drie dagen bewaren. Als op de verpakking staat ‘na openen koel bewaren’ kunt u dat product na het openen enkele dagen in de koelkast bewaren. Sluit de verpakking wel goed af of gebruik een bewaarbakje. Dan kan er geen lucht bij komen, en bederft het minder snel.

Zure producten (zoals augurken en zilveruitjes), producten op olie (zoals feta en zongedroogde tomaatjes) en jam zijn na opening nog enkele weken houdbaar in de koeling.

Bewaar voedsel beter

Op verpakte producten staat meestal vermeld wat de beste manier van bewaren is, en hoe lang een product goed blijft. De temperatuur is in alle gevallen van belang: bij een lagere temperatuur blijven producten langer goed.

Let op wat u in huis heeft

Door goed te letten op wat u in huis heeft, voorkomt u dat een product ongemerkt over de houdbaarheidsdatum gaat. Kijk dus regelmatig wat u in de voorraadkasten en de koelkast heeft staan, en let op de houdbaarheid. Maak producten die het langst staan, het eerst op.

Met onderstaande tips kunt u groente en fruit langer goed houden:

  • Verwijder bij groente eventuele slijmerige en beschadigde delen of verwelkte blaadjes.
  • Bewaar aardappelen niet in de koelkast, maar in een koele, donkere, goed geventileerde opbergruimte.
  • Bewaar vruchtgroenten (tomaat, courgette, aubergine) buiten de koelkast in verband met koudebederf. Aangesneden kunt u ze wel nog een dag in de koelkast bewaren.
  • Knolgroenten (koolraap, knolselderij) en witte-, rode- en savooiekool blijven ook lang goed op een koele plaats buiten de koelkast. Leg ze wel in de koelkast als ze eenmaal zijn aangesneden.
  • Laat avocado’s, kiwi’s, nectarines, perziken, peren en pruimen rijpen in een fruitschaal, en leg ze daarna in de koelkast.
  • Zet een schaal met fruit of met tomaten nooit in direct zonlicht.

 

Author: VBZOG

Share This Post On