Bedankt CBS De Lindenborgh!

Op 19 maart 2013 was ik als vrijwilliger van de Voedselbank Zuidoost Groningen uitgenodigd op de Christelijke Basisschool De Lindenborgh in Musselkanaal om een presentatie te houden over onze werkzaamheden als voedselbank. Ik was er op tijd want een kans om onderwijzer te zijn voor een paar uur kon ik natuurlijk niet laten schieten.

Afgesproken was dat ik per groep ongeveer 15 minuten had om uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij de voedselbank en de hele organisatie er omheen. Om 8:45 uur begon mijn eerste “les” bij de allerkleinsten die van groep 1 (drie klassen in totaal) om zo steeds een stapje omhoog te gaan naar de volgende groep om uiteindelijk te eindigen bij groep 8 van deze school.

lindenborgh2

Het viel mij op hoe betrokken de kinderen zijn bij dit onderwerp en ik kreeg heel goede vragen door de kinderen gesteld.

In één van de groepen vroeg een kind mij op een bepaald moment “hoe kun je zien dat iemand arm is” en in een andere groep kreeg ik de vraag “wanneer kom je in aanmerking voor voedselhulp”.

Enigszins verbaasd en verrast dat de kinderen zulke rake vragen wisten te stellen heb ik dan ook mijn best gedaan om deze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Lindenborgh3

In iedere klas heb ik verteld dat de kinderen door deze actie zelf vrijwilliger waren geworden en heb ze vanaf dat moment gebombardeerd tot collega’s van mij en de voedselbank.

Nadat ik alle klassen langs was geweest heb ik met een zeer warm gevoel afscheid genomen van de groepen met de woorden “jullie succes is ons succes” en “ik zie jullie weer op 28 maart, collega’s”.

Nou dat hebben we geweten ook.

Toen ik samen met onze voorzitter Willem van Veen op 28 maart op school aankwam was het nog steeds een drukke bedoening want er was zoveel ingezameld dat er dozen tekort waren om alle producten in te stoppen.

lindenborgh4

In sommige groepen waren ze zelfs nog druk bezig met versieren van dozen en inpakken van de ingezamelde producten.

Toen ik langs wat klassen liep werd er direct door een aantal kinderen “hé collega” geroepen… Fantastisch.

Iedere groep had een aantal producten opgekregen om in te zamelen bijvoorbeeld: pasta, rijst en macaroni door de ene groep, koffie, thee en suiker door de volgende groep, blikken en potten groente door weer een andere groep etc.

lindenborgh5

Toen rond 11:15 uur alle kinderen zich hadden verzameld in de centrale ruimte van de school werd het officiële gedeelte geopend door de directrice Mevrouw Leffers.

Nadat zij had verteld met hoeveel enthousiasme alle kinderen zijn bezig geweest met het project en de grote mate van betrokkenheid werd het lied “ik was hongerig en jij gaf mij eten” gezongen.

lindenborgh6

Op dat moment kwam er zoveel warmte en liefde van deze groep kinderen en leerkrachten bij mij binnen dat ik even een paar keer moest slikken om dit te verwerken, wat was dat prachtig.

lindenborgh7

Nadat er was gezongen kwam dan de officiële overdracht van alle pakketten aan ons en mocht ik ook wat tegen de kinderen zeggen.

Nog wat emotioneel van al wat ik zojuist had meegemaakt, heb ik mijn vele collega’s – de kinderen – bedankt vanuit het diepste van mijn hart en gezegd dat ze een applaus voor zichzelf verdiend hebben.

Ook wij van de voedselbank hadden en heel klein aandenken voor de school meegenomen in de vorm van een Oorkonde met de titel “Vrienden van de Voedselbank Zuidoost Groningen”.

Een zeer verdiende titel.

lindenborgh8
lindenborgh9

Tijdens de officiële overdracht heb ik aan al mijn collega-kinderen de belofte gedaan dat ik alle pakketten nog voor Pasen bij de mensen zou bezorgen.

Deze belofte ben ik nagekomen want de bijna 50 aan ons gegeven pakketten die door de kinderen zijn gemaakt, hebben op donderdag 28 maart en vrijdag 29 maart hun bestemming gevonden.

Ieder pakket is door mij persoonlijk en “Oom Johannes” daar gebracht waar ze het hardst nodig zijn, bij gezinnen in Musselkanaal (bij twee grote gezinnen zelfs twee) een paar gezinnen in Stadskanaal en een paar gezinnen in Bellingwolde en het mooiste tot slot, ik ben tijdens die bezorging nog een aantal jonge collega’s tegen gekomen ook.

lindenborgh10

Een GEWELDIGE ACTIE!!!

Fijne Paasdagen!

Author: VBZOG

Share This Post On